sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Rinnan rekonstruktioleikkaus? Mitä? Miten?

Suomessa rinnan rekonstruktio eli rinnan uudelleen rakentaminen tehdään potilaan pyynnöstä, kun rintasyövän hoidosta on kulunut vähintään vuosi. Rekonstruktio voidaan tehdä myöhemminkin. Joissain tapauksissa rekonstruktio voidaan tehdä syöpäleikkauksen yhteydessä, mutta vain valikoiduille potilaille ja vain tietyissä rintasyöpämuodoissa.

Rintarekonstruktioleikkaus on aina iso leikkaus. Kun rintasyöpäleikkaus kestää keskimääriin 1-2 tuntia, menee konstruktioleikkaukseen helpostikin 4-6 tuntia. Sairaalassakin joutuu olemaan vähintään muutaman päivän ja sairauslomaa tulee työn raskauden mukaan keskimäärin 1-2 kuukautta. Eikä rintaa tehdä kerralla valmiiksi. Noin puolen vuoden tai vuoden kuluttua, kun uusi rinta on asettunut, siihen tehdään nännipoimu, joka pitää vielä tatuoida muutaman viikon kuluttua. Eli kerralla ei tule valmista.

Kaikki eivät pääse leikkaukseen. Sen voi estää mm. sydän- tai keuhkosairaus, ylipaino tai alipaino. Ja jos syöpälääkäri ei puolla leikkausta, sitä ei tehdä.

Rekontstruktiota harkitessa kannattaa miettiä, mitä hyvää ja mitä huonoa vaakakuppeihin tulee. Ja sitten pitää ihan itse tehdä se päätös, mennäkö vaiko eikö. Itse olin vielä vuosi sitten ihan varma, että ei mitään isoja operaatioita, kiitos, kyllä mä proteesillakin pärjään, mutta nyt olen joutunut alkamaan harkitsemaan konstruktiota ihan tosissani niska- ja selkäongelmien takia.

Ohessa on linkki animaatiovideoon erilaisista rintarekonstruktiotekniikoista. Suomessa tehdään eniten tram-leikkauksia, mutta muitakin tekniikoita on olemassa. Video on veretön, mutta muutoin aika realistinen. Englanninkielinen, ilman suomenkielistä tekstitystä, mutta siitä asia selvenee ihan ilman ääntäkin =)  http://blog.thebreastcancersite.com/breastreconstructionanimation/

Ja nyt täytyy alkaa miettimään kysymyksiä kirurgille =)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti