keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Diagnoosin ja patologin lausunnon tulkintaa

Jokaisesta lääkärikäynnistä tuli postissa sanelulehti kotiin. Niitä tavailin moneen otteeseen. Netistä etsin suomennoksia lääkärilatinaan:

Duktaalinen eli tiehytperäinen, maitotiehyestä alkanut. Siis se on kai joskus ollut in situ -muotoa, pelkkä syövän esiaste, se olis leikattu pois, mutta mitään hoitoja ei olisi tullut lisäksi, koska sitä ei lasketa syöväksi. Oma kasvaimeni oli kuitenkin ehtinyt jo kasvaa maitotiehyen sisäpuolelta ulkopinnalle asti, lähteä leviämään siitä eteenpäin (adenokarsinooma, eli (maito)rauhaseen levinnyt syöpä, joka on saanut alkunsa pintakerroksesta (tässä tapauksessa siis maitotiehyen pinnalta)).

Multifokaalinen oli pitkään täyttä hepreaa, mutta viimein sekin aukesi. Mulla oli tavallaan kaksi syöpäsaareketta, toisessa oli 1,5 cm ja toisessa 1,2 cm kasvain. Nämä syöpäsaarekkeeni olivat lähekkäin toisiaan, siksi kyhmyni oli tuntunut niin isolle. Leikkausselotuksesta kylläkin selviää, että rinnassani on ollut tehostuvaa rakennehäiriötä isommalla alueella, peräti 6 cm laajuudelta!

Gradus II:sen ymmärsin heti. Jos syöpäni olisi ollut gradus I, se olisi ollut rauhallinen, hitaasti leviävä. Gradus III -syövät ovat yleensä agressiivisia, nopeasti leviäviä. II:ssa on piirteitä näistä molemmista, eli ei ihan hyvä tilanne, mutta ei katastrofaalinenkaan. Toisaalta, jos gradus III:n syöpäkasvain löydetään ajoissa, sekään ei kerkiä leviämään ja lähettämään etäpesäkkeitä. Gradusluvulla kerrotaan yksinkertaisesti syövän pahanlaatuisuudesta.

Sitten papereista löytyi näitä hormoni- yms. reseptoritietoja. ER100% kertoo, että syöpäni on 100%:sesti estrogeenille herkkä, eli estrogeeni toimii rintasyöpäsolujeni "ravintona". PR95% kertoo keltarauhashormonin, progesteronin, merkityksestä syöpäsoluilleni. Huiman korkea luku tuokin, mutta yleensä hormonireseptoripositiiviset syövät ovat hitaammin leviäviä kuin reseptorinegatiiviset syövät. HER2 positiivinenkin mokoma on, siksi saan sitä Herceptiniä. Solujen pinnalla on HER2-reseptoreita, "vastaanottokeskuksia", jotka ohjaavat solun kasvua ja kehitystä. Reseptori ei toimi ilman HER2-proteiinia (valkuiaisainetta), jota elimistö itse valmistaa. Normaalisti ja 80 %:ssa rintasyövistä HER2-proteiinin määrä on normaalin rajoissa, mutta itselläni HER2-proteiinia on liikaa, joten se on aktivoinnut reseptorit ja sitä myöten solut jakaantumaan "hallitsemattomasti". HER2-positiivisuus lisää syövän agressiivisuutta. Ehkäpä juuri tämän takia gradukseni sitten oli tuo II.

Syöpäsolu on muuten erikoinen solu muutenkin. Ihmisessähän kuolee lukemattomia määriä soluja vuorokauden aikana ja uusia syntyy tilalle (tai sitten ei synny, riippuu solun sijainnista ja tehtävästä, esim. aivosoluja ei synny lisää kuolleiden aivosolujen tilalle. Solu syntyy, elää ja tekee tehtäväänsä ja sitten kuolee ajallaan. Tätä ajoitettua, solun sisään ohjelmoitua solukuolemaa kutsutaan apoptoosiksi. Joskus soluun tulee geenimutaatio ja apoptoosia ei tapahdukkaan. Solu jakaantuu jakaantumistaan hallitsemattomasti, siitä muodostuu siis syöpäsolu, joka kasvaa hiljalleen (tai nopeasti, riippuen graduksesta) kasvain. Kaikki syöpäsolut eivät koskaan ehdi kasvaa kasvaimeksi asti - hyvä niin, sillä mitä vanhemmaksi ihminen elää, sen enemmän hänen elimistössään on apoptoositaidon menettäneitä syöpäsoluja. Eli meillä kaikilla on syöpäsoluja elimistössä, mutta se ei tarkoita sitä, että me kaikki sairastumme syöpään!

Mutta takaisin diagnoosiin. Ki-67 luku 35% oli pitkään mysteeri. Siihen ei selitystä löytynyt netistä, eikä Syöpäyhdistyksen sairaanhoitajakan sitä alkanut avaamaan, sanoi vain, että luku liittyy HER2-positiivisuuteen. Vasta onkologi selitti sen ollessani sädehoitoarviossa. Ki67 kertoo kasvainsolujen jakautumisnopeudesta, eli syöpäkasvaimissani on ollut 35% jakautumisvaiheessa olevia soluja. Pieni luku kertoo hitaasti kasvavasta ja parempiennusteisesta taudista, suuri luku nopeakasvuisempaan tautiin. Oma lukuni olisi kyllä voinut olla pienempikin...

Diagnoosiksi tuli alkujaan C50.41, lyhyesti ja ytimekkäästi, kansanomaisesti, rintasyöpä, tarkemmin kuitenkin Carsinoma ductale mammae l.sin. eli rinnan yläsivuneljänneksen syöpä, duktaalinen kasvain. Patologin lausunnon myötä diagnoosi tarkentui C50.81:ksi, eri alueisiin ulottuva rinnan syöpä, duktaalinen kasvain. Perään liitettiin vielä TNM-luokitus: T2N1M0. Eli 2 tuumoria (kasvainta), imusolmukkeista (nodus) 1:ssä syöpää, ei metastaaseja eli etäpesäkkeitä. Tämä onkin sellainen juttu, mikä mun täytyy muistaa joskus kysyä: miten alkuvaiheen 1 vartijaimusolmuke + 2 imusolmuketta onkin muuttunut 2 vartijaimusolmukkeeksi ja 1 imusolmukkeeksi. Eli tuo N1 kertoo, että mulla on ollut kainalossa vain yksi saastunut imusolmuke, vaikka mulle aiemmin kerrottiin, että kahdesta imusolmukkeesta olisi löydetty syöpää vartijaimusolmukeen lisäksi. Pitäisi ehkä pyytää se patologin lausuntokin itselle.

Pitkän ajan pelkoja aiheutti kaikkein eniten termi "imutieinvaasio". Selitystä ei löytynyt mistään, joten tottahan toki yritin sen sitten itse järkeillä... Ja metsään meni ja pahasti. Ajattelin, että mulla on imutiestö täynnä syöpäsoluja!!! ja että selviämiseni ei ehkä niin varmaa olisikaan. No, sama ihana onkologi, joka tuon Ki67:kin mulle selitti, piirsi oikein paperille, mitä imutie- tai verisuoni-invaasio tarkoittaa. Se tarkoittaa ihan yksinkertaisesti vain sitä, että mulla oli kasvanut syöpäkasvainta imusuonen sisäpintaan. Eli ei mun imusuonisto ole täynnä syöpäsoluja, mutta että kyllä siellä niitä on, samoin kuin on verenkierrossanikin - meillä kaikilla on.

Voi kun osaisi aina esittää oikeat kysymykset! Tai kun ylipäätään osaisi jotain kysyä! Monelta itkulta ja unettomalta yöltä olisin selvinnyt, kun tuon olisin ajoissa kuullut. No, toisaalta tämän kirjoittaminen ja termien selvittäminen ja selostaminen toi taas lisätietoa itsellenikin. Voin taas nukkua yöni hyvin, ei tämä ole ollenkaan pahemmanlaatuinen syöpä tämä minun oma syöpäni =)

7 kommenttia:

  1. Hei! T-kirjain kertoo kasvaimen koon. Alle kaksisenttiset ovat T1, vaikka niitä olisi useampikin. N-kirjain taas menee niin, että 1-3 saastunutta imusolmuketta on luokkaa T1, siitä ylöspäin sitten T2 jne.

    Minulla oli kolme sairasta vartijaimusolmuketta (kaikkinensa niitä löytyi 4), ja loput imusolmukkeet olivat puhtaita. Sen lisäksi kolme kasvainta, kaikki alle 2-senttisiä, luokitus T1N1. Gradus puolestaan III, Ki-67 40 %, molemmat hormonit 100 % ja Her2 negatiivinen. Aika samoilla siis mennään...

    VastaaPoista
  2. Äsh! Siis imusolmukkeet merkitään N-kirjaimella. 1-3 syöpäistä solmuketta = N1 jne.

    VastaaPoista
  3. Juu, hyvä huomio. Mulla tuo T2 tuli siitä, että tämä "monikeskustainen" kasvaimeni muodostuu kahdesta 1,5 cm ja 1,2 cm kasvaimesta, yhteiskoko siis 2,7 cm (ja epänormaalia muutosaluetta 6 cm). Tämä TNM-luokitus on selostettu vähän hölmösti tuossa Rintasyöpä-oppaassa, jota tätä kirjoittaessa käytin muistin tukena - nyt vasta tarkistelin asiaa Syöpäjärjestöjen sivuilta ja siellä tämä on paljon paremmin selostettuna. Jäinpä sitten miettimään tuota omaa T1:stäni. Mulle alkujaan kerrottiin, että 1 vartijaimusolmuke ja 2 kainalon imusolmuketta olivat syöpäläisiä, mutta tuota pahuksen opasta lukiessani olen asian ehkä kääntänyt vähän päälaelleen...

    Melkein samoilla tosiaan mennään. Voimia, Maat!

    VastaaPoista
  4. Etsin erisyöpäsanastoa kuin sinulla, mutta tuo imutie ja verisuoni invaasio oli yksi etsimäni. Kiitos :)

    VastaaPoista
  5. Hyvät naiset!
    Toimikaa itse ja levittäkää tietoa kanssasisarille: Ottakaa kynä mukaan ja vaatikaa lääkärin vastaanotolla itsellenne kopio käteen histolopatologisen tutkimuksen lausunnosta, josta lääkäri itse lukee teille tulokset!
    Paperin skannaaminen tietokoneelta vie vain hetken.Pyytäkää selvitys jokaiseen latinankieliseen ilmaisuun ja kirjoittakaa vastaus itsellenne ylös kyseisen asian kohtaan.Tilanne on niin ahdistava, että kuultu tieto menee toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.Kotona ei sitten enää muista kuin joitakin pelottavia ilmaisuja. Minä itse aloitin kirjoittamaan perusteluja, kun lääkäri vasta lopetettuaan antoi paperin minulle.Hän kyllä vastasi uudelleen kaikkeen, mitä osasin kysyä.Oli paljon helpompi kaivaa lisätietoa asioista kotona, kun oli vähän tuntumaa.
    Voimia kaikille!

    VastaaPoista
  6. Miten päästä Tutkimukseen? Viikot vain kuluvat ja lisäoireena kipu rinnan kohdalla selässä pahenee. Eikä olisi varaa yksityiseen...

    VastaaPoista
  7. Miten päästä Tutkimukseen? Viikot vain kuluvat ja lisäoireena kipu rinnan kohdalla selässä pahenee. Eikä olisi varaa yksityiseen...

    VastaaPoista