keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Ja nyt niitä valokuvia =)

Tästä aloitettiin, rinnanpoistoleikkauksesta aikaa 2 vuotta 10 kuukautta. Kainalo edelleen tunnoton, samoin olkavarren alaosa. Liikeradat kuitenkin jota kuinkin normaalit. Ei pahempia turvotuksia missään. Sädehoitorusketus edelleen näkyvissä, eikä kuulema tuosta enää enempää vaalene. (Kuva on peilikuvana, koska se on kuvattu kännykän etukameralla)
Paksut siteet poistettiin uuden rinnan päältä toisena aamuna leikkauksen jälkeen. Hei, sehän näyttää ihan teipillä kootulta tissiltä =) Ja leikatun puolen käsikin lepää niin nätisti tyynyllä, muodostaen noin 45 asteen kulman.
Viikko leikkauksen jälkeen, turvotus aika huimaavaa ja iho vaihtaa väriään koko ajan. Kainalokin on enemmän tai vähemmän mustanpuhuva, sitä en kuitenkaan yrittänyt kuvata. Tästä näkyy kuitenkin hyvin, miten rinta on "ylirakennettu", ylempänä kuin alkuperäinen sekä isompi. Uusi rintahan tulee laskeutumaan lähikuukausien aikana, siksi nänniäkään ei tehdä samalla kertaa, ettei menisi poskelleen. Usein lopputuloksen näkee vasta vuoden kuluttua leikkauksesta. Turvotuksesta huolimatta rinta ei ole kipeä, ainoastaan haavat ilmoittavat mielipiteensä, jos yrittää kyljellään nukkua. Päiväsaikaan on muuten yllättävän vaikeaa muistaa pitää käsivartta tuossa aikaisemmin mainitsemassani 45 asteen kulmassa...

Eniten elämää vaikeuttaa tällä hetkellä selän leikkaushaava. Sieltä plastiikkakirurgi leikkeli irti 6x8 cm pläntin. En ole itse haavaa nähnyt, ei taivu niskat riittävästi, jotta suoraan peilistä näkisin. Saan kyllä T-paidan päälleni puettua, mutta en riisuttua, eli kuljeskelen edelleen paitapuserossa. Hiustenpesu onnistuu, kun hengittelee syvään ja tekee rauhallisia liikkeitä. Mieli ei tee nostella tai kanniskella mitään maitopurkkia painavampaa. Seisomaan nouseminen pitää tehdä ajatuksen kanssa. Sain sairaalasta samat jumppaohjeet kuin silloin aikoinaan rintasyöpäleikkauksen jälkeen, mutta eipä ole tarvinnut vielä ajatellakaan, että tekisin muuta kuin hengitysharjoituksia.
Elämää vaikeuttaa myös dreeniletku tuolta selän alueelta (kuvassa kyljestä törröttämässä). Toinen dreeni poistettiin jo sairaalassa, mutta tämä jäi riemukseni ja riesakseni. Isäntä veti tuollaiset navasta selkärankaan ulottuvat teipit pitämään dreeniä paikallaan, niin ei niin pahasti nykäise, jos dreenipussi lattialle unohtuu... Kauhulla odotan dreenin ja teippien poistoa... Milloin se tapahtuu, huomisaamuna pitäisi selvitä. Dreeninpoisto piti olla huomenna, mutta soittivat klo 17 sairaalasta, että pitäisi aamulla soittaa ja varata uutta aikaa perjantaille. Hämmennyin niin soittoajankohdasta, että en osannut protestoida yhtään asiaa. Huomenaamulla en aio olla hämmentynyt ja arka ollenkaan, kun soitan. Dreeniä ei ylipäätään pitäisi pitää yli viikkoa, sillä sehän on suora tulehdusväylä leikatulle alueelle...

7 kommenttia:

 1. Hieno on, onnea! Selän haava näyttää yllättävän pitkälle, on varmaan kipeä ja hankala. Mua on tarkoitus leikellä vaan etupuolelta, kolmesta kohtaa jos toista rintaa pienennetään samalla.

  Tuosta dreenistä on niin monta mielipidettä, jospa se ei kuitenkaan tulehdusta aiheuttaisi.

  Mulla on ihan samanlaiset hiukset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuon haavan kanssa pärjää, selällään nukkuminenkin onnistuu oikein hyvin. Särkylääkettä vaan säännöllisesti naamariin, kunnes tikit sulaa, sitten alkaa huomattavasti helpottamaan =)

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kuvista ja hyvin tarkoista selvityksistä. Itse olen jo kerran käynyt juttelemassa plastiikkakirurgin kanssa. Hän tekisi minulle juuri saman operaation kuin sinulle on tehty. Kieltäydyin, mutta nyt harkitsen uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ollut alkujaan edes lähdössä rintarekonstruktioleikkaukseen, pelotti ajatus niin isosta leikkauksesta. Elämä irtoproteesin kanssa ei kuitenkaan ollut vaivatonta, jatkuvia iho-ongelmia ja niskavaivoja, niin mieleni pikkuhiljaa muuttui. Kipuja on ollut enemmän kuin syöpäleikkauksen jälkeen, mutta onhan tuota leikkausalaakin enemmän. Parasetamoli on enimmäkseen riittänyt kipulääkkeeksi, yöksi olen varmuuden vuoksi ottanut Targiniqin (opiaatti), mutta enköhän jatkossa pärjää yölläkin parasetamolilla, kun pääsen tuosta dreenistä tänään eroon. Olen erittäin tyytyväinen, että lähdin sittenkin leikkaukseen =)

   Poista
 4. Hei! Sattumalta löysin blogiisi ja mielenkiinnolla luin kokemuksiasi. Täällä nimittäin myös melko tuore ld potilas:) Minut leikattiin 31.8 (phks). Dreenit sain pois 5.9 ja siitä lähtien käynyt joka toinen päivä haavahoitajalla. Selkään kertyy edelleen nestettä mutta vähenee pikku hiljaa. Tsemppiä sinulle toipumiseen!

  VastaaPoista
 5. Kiitos samoin! Pääsin kuin pääsinkin dreenistä eroon torstaina, maanantaina haavahoitajalle, paitsi jos joudun käymään sunnuntaina päivystyksessä nesteen poistossa.

  VastaaPoista