keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Hampaat kuntoon

Jostain syystä kotikaupungissani ja keskussairaalassa oli unohtunut aikoinaan tiedottaminen suun ja hampaiden kunnon tärkeydestä ennen syöpähoitoja. Hammaslääkärikäyntejä kyllä kysellään esitietolomakkeessa, mutta sitä ei perusteltu silloin mitenkään. Olinkin aika närkästynyt yrittäessäni turhaan saada kunnalliseen hoitoon aikaa edes tarkastusta varten. Onneksi pääsin joulun alla 2013 yksityiselle hammaslääkärille, ihan muutaman päivän varoitusajalla - sytostaattihoidothan mulla alkoi jo tammikuussa 2014. Ja onneksi mulla ei tuolloin ollut reikiä, yhtä lohkeamaa hammaslääkäri hieman hioi, antoi suunhoito-ohjeita kuivalle suulle ja toivotti onnea hoitoihin. Seuraavaa käyntiä suunnittelimme syksylle 2014, mutta hammaslääkärikammoisena ja kaiken maailman ronkkimiseen väsyneenä en saanut aikaa soitettua.

Tuosta kokemuksesta viisastuneena soittelin nyt jo hyvissä ajoin hammaslääkärilleni ennen kirran polin reissua. Aika järjestyi nyttenkin lyhyellä varotusajalla, vieläpä hyvin työvuoroihini sopienkin. Mulla oli ollut jo pidemmän aikaa aina ruokailun jälkeen jotain hampaankolossa, luulin, että vanha lohkeama oli lohjennut lisää, mutta kyseessä olikin viereinen hammas. Reikähän siellä oli, vanha amalgaamipaikan tilalle laitettu paikka oli lohjennut. Tosin sitten selvisi, että viereisen. lohjenneen hampaan paikan alareunaan oli tullut myös reikä, todennäköisemmin sytostaattien aiheuttaman syljen koostumukseen muuttumisen takia. Ihana hammalääkärini paikkasi samalla hoitokerralla molemmat reiät ja ehti myös puhdistamaan hampaani hammaskivestä. 40 minuutin hoitoreissun jälkeen suu ja leuka olivat niin kipeät, että eipä paljoa tehnyt mieli töissä puhua, ja syöminenkin oli lähes tuskaa.

Uusi hammaslääkäri reissu on kyllä vielä edessä, vaikka uutta tarkastusreissua suunniteltiin ensi syksylle. Olen ilmeisesti viime yönä narskutellut hampaita, toinen paikoista on lohjennut :(Ei kommentteja:

Lähetä kommentti