maanantai 16. kesäkuuta 2014

Oikea tissi syyniin

No niin, jotain epämääräistä siis näkyi oikeassakin tississä magneettikuvauksessa. Kirurgi sanoi, että se saattaa olla myös kuvauskaikuja, mutta se pitää kuitenkin tutkia. Eli uuteen mammografiaan mars, mutta nyt kuvattaisiin vain oikeaa rintaa.

Keskussairaalassa mammografiassa onkin kaksi naishoitajaa. Otetaan ensimmäinen pari kuvia, odotellaan. Radiologi käskee ottamaan lisää kuvia. Hoitajat kiskovat tissiä levyjen väliin, kuvattava alue on ihan rinnan yläosassa, hankala saada hyvää kuvaa. Kolmannella kerralla kuvat kelpaavat. Onneksi on korkea kipukynnys, olisi muuten voinut tehdä ihan oikeasti kipeää! Saan siirtyä ultraäänilaitteen viereen makoilemaan, saan pyyhkeen peitoksi. Hoitajat sanovat, että radiologi ultraa, mutta ei välttämättä ota koepaloja. Aikaa kuluu, ilmastointi puhaltaa suoraan tutkimussängylle, meinaa tulla kylmä. Yritän torkkua odotellesani.

Viimein tulee naisradiologi, mutisee nimensä tai sitten korvani nukkuvat. Hoono soomi kuitenkin, mutta eipä tuo paljoa puhu. "Vedä keuhkot täyteen, hengittämättä!" "Saa hengittää." "Käänny kyljelleen." Tarkkaakin tarkempaa ultraamista, katselen monitorista tissini sisään. Onkaloita, matoja, pumpulia. Parista onkalosta radiologi yrittää saada "kiinni", vihainen päänravistus joka kerta, kun onkalo häviää rintakudokseen pumpulipilveen. Viimein molemmat onkalot on mitattu. Radiologi jatkaa edelleen ultraamista, lisää välillä geeliä lukupäähän. Sanoo lopulta, että ei ota koepaloja, ei pysty. "Näkemiin!" Hölmistyneenä jään odottelemaan, mitä nyt tapahtuu. Hoitaja tulee, antaa paperia geelin pyyhkimiseen, kysyy onko rinta kipeä tutkimuksesta. Ei, ei ole, kaikki on hyvin. Lähden töihin.

Ja nyt kirjoittaessani varsinkin huomaan, että muistan ja en muista. Nyt tuntuu, että mulla menee sekaisin oikean rinnan ja ylävatsan ultraäänitutkimukset. Oliskohan peräti ollut sama radiologi niitä tekemässä? Sen kuitenkin muistan, että radiologi sanoo, ettei ota koepaloja, ei näytä pahalle.

En muista, milloin tämä oikean rinnan mammo ja ultra mulle selitettiin. Kyllä se sanallisesti läpi käytiin jossain välissä, mutta varsinaisesti siitä olen lukenut saneluista: toisessa sanelussa oikean rinnan pampuloita epäillään pahanlaatuisiksi, toisessa todetaan niiden olevan epäselviä ja niiden takia tehdään uusi rinnan magneettikuvaus noin puolen vuoden kuluttua ennen puolivuotiskontrollia. Eli oikeaa rintaa ei leikattu, vaikka vielä leikkaussalissakin kerroin, että sen saa leikata, jos tarve on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti